Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


     
 

 

           

 

Shih - tzu, mint félisten

 avagy a kutyák kutyája, mint ahogy nagyon sok tenyésztő hívja ezt a páratlan kis ebet.
A „si-cu" kínai nyelven oroszlánkutyát jelent.Tibetben van ősi otthona e pompázatos megjelenésű apró termetű kutyának. A Himalája tetején  zord időjárási viszonyok uralkodnak. Nem lehetett könnyű az élete! A korai tibeti feljegyzések már megemlítik a kicsi termetű házkutyát, melynek épp oly vastag bundája volt, mint az itt élő nagy termetű tibeti masztiffnak, de füle még érzékenyebb, így az ő feladata, hogy veszély esetén riassza a nagy őrző-védőket.

Tibetben a lámaizmus és a buddhizmus megjelenése előtt is különös tisztelettel övezett állat volt az oroszlán. A buddhizmus csak megerősítette ezt a tiszteletet. A legenda szerint a megismerés istene /Buddha Manjusri/ bejárta a négy kontinenst, s útján nem kísérte más, csak egy apró termetű kutya. Ez a kutya pillanatok alatt hatalmas oroszlánná változott, hogy hátán utazhasson Buddha. Tibet templomaiban ma is megcsodálhatjuk a szellemoroszlánok képmásait.

1653-ban a dalai láma látogatást tesz a kínai császárnál, hódolata jeléül egy oroszlánkutyát vitt ajándékba az uralkodónak, a Nap fiának.Az idők folyamán gondos tenyésztési munkával pekingi palotakutyákkal keresztezték.A Kínai palotában eunuchok versengtek azon, ki tudja a legszebb, legjobb állatot kitenyészteni. A magánházakhoz csak olyan ölebek kerülhettek, amelyek nem feleltek meg az eunuchok által felállított szigorú mércének.A császár nagyon megszerette ezeket az intelligens, életvidám játékos, kedves, bohókás szeretetre vágyó, ugyanakkor merész, és bátor kutyákat. Ők az uralkodó állandó kíséretéhez tartoztak.1908-ban Cu-Si /a császár özvegye/ halála után a kutyák helyzete gyökeresen megváltozott Kínában.Az új császár nem szerette őket, ezért a palota kutyáiból sokat eladtak, illetve elajándékoztak.Az első világháború, a japán megszállás pusztítása, majd a kommunista forradalom eszméinek hatására, úgyszólván teljesen felszámolódtak a kínai a tenyészetek. /Napjainkban próbálják újra az őshonos állományt visszaállítani./Az európaiak számára komoly nehézségekbe ütközött az országból shih-tzut hozni.1930-ban  egy kutyabarátnak sikerült három kutyát Angliába vinni. 1933-ban mutatkozott be  először kiállításon a shih-tzu. Ahol érdekes, eredeti megjelenése, hosszú, pazar szőrzete eleve „zöld utat" biztosított számára a különleges kutyákat kedvelők szívéhez. Ezt a dédelgetett kedvencet egyre többen kezdték el tenyészteni. és hamarosan rendkívül népszerű lett, a merész, bátor, rendkívül tetszetős, különleges megjelenésű minikutya.Hamarosan megalakultak a Shih-tzu Klubok, és ennek a fajtának is lettek fanatikusai, akik a kutyák kutyájának tartották ebecskéjüket.A pekingi Kennel Club szinte költőien írja le a shih-tzu küllemét:„Az oroszlánkutyáknak oroszlánfeje, medvetörzse, tevepatája /mancsa/, tollseprűfarka, pálmalevélfüle, rizsfoga, gyöngyházrózsaszín nyelve van. Mozgása mint az aranyhalé..."

1960-ban érkezett Németországba az első shih-tzu szuka. Ekkor a kiállításokon még gyakran a kutya tulajdonosának kellett a bírónak kezébe adni a standardleírást, hogy az értékelése megtörténhessen.A shih-tzu általános ismertetői

Gömbölyű fejét dús szőrzet borítja, külön érdekesség a tekintélyes pofaszakálla, szakálla.Arcorri része szögletes és rövid, nem ráncos. Orrtükre fekete, szeme nagy, kerek, barna.     Füle nagy, lelógó, hosszú szőr borítja, ezért úgy tűnik, mintha egybeolvadna a nyak szőrével. Háta egyenes, mellkasa izmos, széles, mély, ágyéka rövid. Mellső végtagjai rövidek, izmosak, erős csontozatúak, a dús szőrzet miatt pedig még vastagabbnak látszanak. Hátulsó lábaik rövidek, izmosak, hátulról nézve egyenesek, ezeket is dús szőr fedi. Mancsa kemény, s a szőrzet miatt nagynak látszik. Élénk, táncoló járás jellemzi, hátulról nézve talpát teljes terjedelmében mutatja. Magasan tűzött, hosszú  szőrzettel borított farkát vidáman a hátára kunkorítja. A farokív legmagasabb pontja körülbelül egy magasságban van a koponya legmagasabb pontjával, ez a kutyának harmonikus sziluettet kölcsönöz.  Pazar bundája tömör hosszú, puha, sűrű, de nem göndör, gyapjas aljszőrzettel. Enyhe hullámok engedélyezettek. A hajbóbita felkötése ajánlott, mivel a kutya tökéletes látása csak így biztosított. Minden elképzelhető színben és árnyalatban tenyésztik. A többszínű állatok homlokán fehér csillag, és a fehér farokvég nagyon kívánatos.Magassága 26,7 cm felett ne legyen. Testtömege 4,5-7,3 kg között.

Jellegzetes öleb, annak ellenére, hogy bizony még munkakutyák is megirigyelhetnék szilárd jellemét. Inkább lakásba való mint kertbe, ámbátor jelző kutyának is alkalmas. A gyerekek ideális játszópajtása, szívesen lesz kísérője idősebb embereknek, képes órákat sétálni gazdájával. Elegáns, hosszú szőrét rendszeresen gondozni, ápolni kell, mivel ellenkező esetben könnyen elfilcesedik. A kutyus úgy mutat igazán, ha szőre ápolt, szép hosszú és selymesen csillogó.Viselkedése, tulajdonságai:Mint a parányi kutyák általában, a shih-tzu is rendkívül élénk, éber, játékos, kedves, bohókás kis jószág. Társas lény, az embereket nagyon szereti, ő maga is szeretetre vágyó, ugyanakkor merész, bátor, idegenekkel szemben bizalmatlan. Minél nagyobb a család, annál inkább igyekszik a „falka" középpontjává válni. Merész, bátor kiskutya. Kissé sértődékeny, akaratos.A jelen:- Egyre jobban divatba jött e kedves kis állat. A „piacon" rengeteg hobbitenyésztő jelent meg, akik nem törődnek a megfelelő tenyésztési vonal kialakításával, nem minőséget, hanem mennyiséget termelnek.Úgy számolnak, hogy egy kutyának évente kétszer is születnek kölykei, s ha azokat csak feleannyi áron értékesíti, mint amennyiért az eredeti tenyészkutyát beszerezték, akkor is már egészen csinos haszonra tesznek szert. Ez a hibás felfogás ahhoz vezet, hogy az ország shih-tzu állománya nagy mértékben minőségi visszaesést szenved.

szerző:    Fazekasné Csenki Terézia                              forrás: Kutya. hu 

 

 
     

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.