Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


     
 

 

Megtekint      Megtekint

 "UGATÓ OROSZLÁN" VAGY "TALIZMÁNKUTYA"

MARCO  POLO TÁVOL-KELETI ÚTLEÍRÁSAIBAN TÖBBEK KÖZÖTT MEGEMLÍT KICSI, ARANYSZÍNŰ OROSZLÁNKUTYÁCSKÁKAT IS,  AHOL AZ "OROSZLÁNKUTYA" MEGJELÖLÉS NEM FELTÉTLENÜL EGY BIZONYOS FAJTÁT JELENT, SOKKAL INKÁBB KIS, BOZONTOS KUTYÁKAT, AMELYEKNEK OROSZLÁNSZÍNŰ  A BUNDÁJA ÉS NAGY SÖRÉNYE VAN. EGY MÁSIK VÁLTOZAT SZERINT AZ "OROSZLÁNKUTYA" EGY LEGENDÁNAK KÖSZÖNHETI RENDKIVÜLI TEKINTÉLYÉT. BUDDHÁT MINDIG TÖBB ILYEN KIS "OROSZLÁN" VETT KÖRÜL, AMELYEK HA URUKAT ÉS PARANCSOLÓJUKAT VESZÉLY FENYEGETTE, HATALMAS VALÓDI OROSZLÁNOKKÁ VÁLTOZTAK.

A KIS KUTYA A LÁMAIZMUS SZENT VÁROSA,  A DALAI LÁMA EGYKORI PALOTAVÁRA UTÁN KAPTA A NEVÉT.  A BUDDHIZMUS MINDENEKELŐTT TIBETBEN ÉS MONGOLIÁBAN URALKODÓ FORMÁJÁNAK VALLÁSI KÖZPONTJA A LHASA KOLOSTORERŐDÍTMÉNY VOLT. A MINDENKORI DALAI LÁMA, TÖBB MINT HÁROM ÉVSZÁZADON KERESZTÜL AJÁNDÉKOZOTT A LEGSZEBB EGYEDEKBŐL A KÍNAI CSÁSZÁRI CSALÁDNAK ÉS MÁS MAGAS MÉLTÓSÁGOKNAK, AMI A KIS OROSZLÁNKUTYA NAGY TEKINTÉLYÉT BIZONYÍTJA.

AZ "ABSO SONG KYE" KIFEJEZÉS SZÁRMAZÁSI ORSZÁGÁBAN ANNYIT JELENT UGATÓ OROSZLÁNKUTYA. EZENKÍVÜL MÉG "SHIN TROUNAK" TALIZMÁNKUTYÁNAK IS NEVEZTÉK, AMI ARRA UTAL, HOGY AZ AJÁNDÉKBA ADOTT OROSZLÁNKUTYA SZERENCSEHOZÓNAK SZÁMÍTOTT.

A LHASA APSO KICSI, INKÁBB NYÚJTOTT KUTYA (A TEST HOSSZÚSÁGA MEGHALADJA A MARMAGASSÁGO) ÉLÉNK, IDEGENEKKEL SZEMBEN INKÁBB BIZALMATLAN.  A MARMAGASSÁGA 25,5 - 28 CM . A TAKARÓSZŐRZET SŰRŰ, EGYENES ÉS KEMÉNY, AZ ALJSZŐRZET SŰRŰ. A SZÍNEKNÉL ELŐNYBEN RÉSZESÍTIK AZ ARANY- ÉS OROSZLÁNSZÍNŰ KUTYÁKAT, AZONBAN MEGLEHETŐSEN KEDVELTEK A FÜST- ÉS PALASZÍNEK IS.

AZ FCI FAJTABESOROLÁSBAN A LHASA APSO A IX. CSOPORTBAN SZEREPEL: A TÁRSASÁGI ÉS KÍSÉRŐKUTÁK KÖZÖTT,ESETÉBEN EZT A FUNKCIÓT SZÓ SZERINT KELL ÉRTENI.

EGY LHASA APSO MEGPILLANTÁSAKOR AZONNAL LÁTSZUIK, HOGY ENNEK A KUTYÁNAK SOK GONDOZÁSRA VAN SZÜKSÉGE.

BÁR NEM KOCOGÓKNAK, VAGY MÁS SPORTAMBICIÓKKAL RENDELKEZUŐ KUTYATARTÓNAK VALÓ  KUTYA, TÖBBÓRÁS SÉTÁKKAL, SŐT HEGYI TÚRÁKKAL IS MEGBÍRKÓZIK, ANÉLKÜL, HOGY A FÁRADTSÁG LEGKISEBB JELÉT MUTATNÁ. SZÁRMAZÁSA KICSI, KEMÉNY ÉS ELLENÁLLÓ KUTYÁVÁ TETTE. EZT A TULAJDONOSÁNAK IS FIGYELEMBE KELL VENNI: A FRISS LEVEGŐT , TEHÁT A SÉTÁKAT, VAGY A KERTBEN VALÓ TARTÓZKODÁST IGEN SZERETI. A LHASA APSO NEM VOLT ÖLEB ÉS  MA SEM AZ. TERMÉSZETES INTELLIGENCIÁJÁNAK KÖSZÖNHETŐENNAGYON TANULÉKONY ÉS ALKALMAZKODÓ, AZONAN CSAK AKKOR, HA FELISMERI A FELADAT ÉRTELMÉT.HOGY SAJÁT AKARATÁT DEMONSTRÁLJA, VALÓDI SZÍNJÁTÉKOT IS BEVET, MINDIG VIDÁM ÉS  JÓKEDÉLYŰ, ÚGYHOGY IGAZÁBÓL SENKI NEM TUD RÁ HARAGUDNI. A LHASA APSO EGYETLEN CSALÁDTAGGAL SEM FOG ALÁRENDELTNEK MUTATKOZNI: A NEVELÉSÉHEZ EZÉRT JÓ ADAG MEGÉRTÉSRE VAN SZÜKSÉG! VÉGÜL AZONBAN A LHASA APSO IS TUDJA, HOGY "KI AZ ÚR AHÁZBAN"!AZ IDEGENEKET VISSZAFOGOTTAN, NÉHA BIZALMATLANUL FOGADJA. CSAK KEVÉS LÁTOGATÓ TUDJA ELNYERNI A BIZALMÁT.ENNEK VALÓSZÍNŰLEG AZ AZ OKA, HOGY GENERÁCIÓK ÓTA JELZŐKUTYAKÉNT TENYÉSZTETTÉK ÉS TARTOTTÁK, RENDKÍVÜL JÓ HALLÁSA RÉVÉN AZONNAL ÉSZREVETT MINDEN BETOLAKODÓT.  EZ AZONBAN NEM JELENTI AZT, HOGY A LHASA APSO ÁLLANDÓAN CSAHOL - ÉPPEN ELLENKEZŐLEG.

A LHASA APSO VALÓDI  CSALÁDI KUTYA, HA MEGENGEDIK NEKI, HOGY A CSALÁD KÖZÉPPONTJA LEGYEN.

 szerző: Doris Baumann    forrás: Kutyamagazin 1997/1.szám

 

 
     

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.